Вигодянська громада

Одеська область, Одеський район

Історія виникнення Дня святого Валентина!

Дата: 15.02.2017 09:21
Кількість переглядів: 265

Історія виникнення Дня святого Валентина, походження свята закоханих

(14 лютого)!

 

День святого Валентина на нашій планеті зараз не відзначають, напевно, тільки аборигени в глибині амазонських джунглів. Хоча, можливо, і у них існують якісь аналоги цього свята. Нас же День закоханих і зовсім не обійшов стороною. Це модна пошесть занесло попутним вітром з-за океану, а саме з Америки, на початку 90-х років. Свято прижилося у нас якось дивно швидко. Але оскільки він зародився багато століть тому і зовсім не в Україні, то з його історією знайомі далеко не всі.

А взагалі хотілося б знати, що це був за Валентин такий, на честь якого щороку 14 лютого в США, Європі, Росії, Україні та інших країнах світу закохані і друзі обмінюються валентинками, цукерками, квітами і невеликими, а іноді навіть дуже значними, подарунками. У тій же Америці, наприклад, це свято стало другим після Різдва за кількістю відсилаються листівок-валентинок. Їх число оцінюється приблизно в 1 мільярд, у той час як в новорічні дні американці купують близько 2,5 млрд. Листівок. До речі, серед покупців паперових сердечок 85% — жінки-ну, хто б міг подумати ?!

Отже, пора дізнатися, ким же був цей таємничий святий. Його історія сягає в 270 рік нашого століття, коли в Римі правил Імператор Клавдій Жорстокий. І хоча варіанти легенди трохи різняться, усі вони сходяться в наступному. У той час Рим вів з сусідами тривалі і спустошливі війни. В армії катастрофічно не вистачало солдатів, і Клавдій прийшов до думки, що чоловік, який не обтяжений сімейними зобов’язаннями, буде битися краще одруженого. Недовго думаючи, імператор ввів заборону на укладення шлюбів. Звичайно ж, не всі були з цим згодні. Але піти проти волі кесаря зважився тільки священик і одночасно польовий лікар Валентин. Під покровом ночі він таємно вінчав люблячих чоловіків і жінок. Однак Клавдію незабаром стало про це відомо, і він віддав наказ посадити священика у в’язницю. Там Валентин познайомився з чарівною дочкою наглядача і полюбив її. Перед стратою, 14 лютого, він написав їй визнання в любові, підписавши його словами, який стали знамениті на весь світ, «Твій Валентин».

Але день закоханих тісно пов’язаний не тільки з Клавдієм II і романтичним священиком Валентином. Ця дата також має відношення давньоримським язичницького фестивалю родючості — Луперкалії. Ці урочистості проходили щороку з 13 по 15 лютого і проводилися біля підніжжя пагорба, де вовчиця, за переказами, вигодувала засновників Рима — Ромула і Рема.

Жерці бога Фавна (також званого Луперк) — покровителя пастухів і їх стад — приносили тут в жертву собаку для духовного очищення і козла — для родючості. Після жертвопринесення вони розрізали шкури козлів на смуги, опускали їх у священну кров і голі бігали по місту, стьобаючи цими своєрідними батогами зустрічних жінок. Ті, в свою чергу, охоче підставляли тіло, вірячи, що це допоможе їм завагітніти і вдало звільнитися від тягаря — в ті часи дитяча смертність була дуже висока. Природно, це святкування не завжди закінчувалося цнотливо, часто перетворюючись на справжні оргії. Луперкалії зовсім не подобалися християнської церкви. І в 496 році Папа Римський Геласій I замінив їх Днем Святого Валентина. До речі, на честь якого саме Валентина був названий церковне свято, і до цього дня залишається загадкою, так як Католицька Церква визнає трьох Валентинів, і всі вони були страчені.

Незважаючи на такий сумний фінал історії, День Закоханих з розмахом святкується практично повсюдно, і став для люблячих прекрасним приводом ще раз зізнатися у своїх романтичних почуттях.

 

З Днем закоханих вітаєм.
Щирих почуттів бажаєм,
Найсвітліших і прекрасних,
Романтичних й дуже страсних.
Бережіть ці почуття,
Бо у них весь сенс життя!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь