ДО УВАГИ СПОЖИВАЧІВ ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ ВИГОДЯНСЬКОГО ОТГ!!! Роз’яснення щодо тарифів і ціни на електроенергію та природний газ у 2021 році!!!

Дата: 01.02.2021 10:31
Кількість переглядів: 264

Фото без опису

28 грудня 2020 року Урядом було ухвалено постанову № 1325 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 5 червня 2019 року №483» відповідно до якої затверджуються фіксовані ціни на електричну енергію для побутових споживачів. Відтак, ціна на електроенергію з 1 січня до 31 березня 2021 року становить 1,68 грн/кВт-год з ПДВ незалежно від обсягу споживання.

Безпосереднього підвищення ціни на електричну енергію не відбулося. Було відмінено тільки пільговий тариф 0,90 грн/кВт-год при споживанні до 100 кВт-год на місяць. Також припинили свою дію й пільгові тарифи для наступних категорій споживачів: для житлових приміщень, обладнаних електроопаленням; для багатодітних сімей, прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу; для населення, яке проживає в 30-кілометровій зоні атомних електростанцій; для гуртожитків. Однак, Уряд розробляє та в найближчий час прийме механізм, який передбачає відшкодування витрат на оплату за електричну енергію для окремих пільгових категорій споживачів. Залишено і збережено тарифні коефіцієнти (двозонні, тризонні) для населення, у якого наявний облік споживання електроенергії за періодами часу, тобто нічна енергія може бути вдвічі або втричі дешевшою за денну.

Дані заходи є продовженням державного регулювання цін на електроенергію і направлені на недопущення безконтрольного їх підвищення в зв’язку з тим, що з 1 січня 2021 року мав би запрацювати ринок електроенергії. Адже термін дії чинного механізму ПСО спливав 01.01.2021 і у разі неприйняття запропонованих змін ціна на електроенергію для побутових споживачів мала б формуватися на ринкових умовах, що призвело б до її різкого зростання більш ніж в 2,5 рази.

Водночас з 1 січня 2021 року збільшені ціни на природний газ для побутових споживачів в середньому на 14%. Тому Уряд у зв’язку з продовженням дії карантину спричиненого коронавірусом COVID-19 до 28 лютого 2021 постановою Кабінету Міністрів України №25 від 18 січня 2021 року «Про зміни, що вносяться до постанов Кабінету Міністрів України» встановлює з 1 лютого до 31 березня 2021 року «граничну ціну на газ за договорами постачання між побутовими споживачами та постачальниками, у тому числі постачальником «останньої надії», на рівні 6 гривень 99 копійок за 1 куб. метр (з урахуванням податку на додану вартість та плати за транспортування магістральними газопроводами до внутрішніх точок виходу з газотранспортної системи)».

Щодо тарифів і цін, які застосовуватимуться після вказаного періоду, будуть прийняті інші рішення.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь