Небезпека для дітей в Інтернеті: що таке секстинг, чим він загрожує підліткам та як з ним боротися

Дата: 25.02.2021 11:33
Кількість переглядів: 1187

Для сучасних дітей та підлітків мережа Інтернет — це не просто віртуальна реальність, а повноцінна частина їхнього життя, де вони навчаються, спілкуються, вибудовують відносини та відчувають себе частиною спільноти. Проте саме Інтернет все частіше стає джерелом сучасної небезпеки для дітей, наслідки якої не обмежуються втратою грошей чи особистих паролів у соціальних мережах, а можуть коштувати дитині здоров’я та майбутнього.Фото без опису

Що це таке?

Секстинг — це обмін власними фото/відео/текстовими матеріалами інтимного характеру, із застосуванням сучасних засобів зв’язку: мобільних телефонів, електронної пошти, соціальних мереж. Секстинг стає все більш популярним серед підлітків.

Будь-яка дитина може надіслати своє зображення, якщо в неї є пристрій з камерою та доступ до Інтернету. На перший погляд, це може здаватися жартом, проте наслідки такого вчинку для дитини дуже небезпечні. Навіть якщо фото не були опубліковані та залишаються таємницею, дитина постійно перебуває в надзвичайно пригніченому стані: переживає, що її приватні світлини побачать та опублікують сторонні люди, що вона стане об’єктом знущань з боку однолітків. Положення дитини ускладнюється й тим, що їй важко та соромно зізнатися у такому вчинку дорослим, хоча саме їхня участь важлива для вирішення цієї проблеми.

Однак дуже часто світлини та відео потрапляють в Інтернет, де швидко й безконтрольно розповсюджуються між користувачами (у соціальних мережах та чатах класу), що призводить до кібербулінгу дитини (знущання й глузування через сучасні засоби комунікації), а потім і до агресивного переслідування в учнівському колективі, виникнення проблем у загальному навчальному процесі. Трапляється, що юнаки та дівчата створюють в соціальних мережах групи з непристойними назвами, куди з по-мсти викладають інтимні світлини колишніх коханих.Фото без опису

Такі дії призводять до травмування психіки дитини, підривають її довіру до оточуючих, створюють проблеми в побудові стосунків у майбутньому, можуть стати причиною втечі з дому та спроб покінчити життя самогубством. Окрім того, секстинг може стати серйозною перешкодою для самореалізації у дорослому житті (під час навчання чи пошуку роботи), адже більшість сучасних кампаній шукають підтвердження інформації про кандидата також в Інтернеті та соціальних мережах. Повністю ж видалити будь-яку інформацію, розповсюджену в мережі, практично не можливо. Крім того, ці фото можуть потрапити на сайти з дитячою порнографією.

На жаль, нині випадки підліткового секстингу — сумна реальність для України, і діти все частіше потрапляють в ситуації, коли їх фото безконтрольно розповсюджуються. Діти часто не розуміють зв’язок між реальним та віртуальним життям, а також не знають про наявність ризиків, зумовлених секстингом. Для попередження та вирішення цієї проблеми необхідна співпраця батьків, вчителів, дітей та навіть поліції. Також учитель і батьки мають знати, як правильно діяти в такій ситуації, адже зазвичай наша перша реакція — прохання (або вимога) до дитини показати зроблені нею інтимні світлини й подальше наполягання на негайному їх видаленні. Зауважте, що саме в такий спосіб дорослі лише ускладнюють проблему: по-перше, перегляд інтимних світлин завдає ще одну травму дитині (адже для неї це великий сором), а по-друге, так ви знищуєте всі докази, якими може скори-статися поліція у випадку розслідування (між тим, самі світлини все одно продовжують мігрувати Інтернет-простором).

Мозок підлітка потребує комунікації з оточуючими та пізнання того, що заборонено. Статеве дозрівання провокує хлопців та дівчат на сексуальні експерименти, дослідження та збудження. Підлітки можуть надсилати одне одному свої інтимні фото/відео, тому що «інші роблять так само» або тому, що це сприймається як безпечний жарт. Окрім того, за їхньою уявою, це один із способів виявлення довіри в романтичних стосунках чи прояв флірту, бажання подобатися, викликати захоплення. Однак є й інші випадки, коли підлітків змушують виготовляти та надсилати такі світлини.

Що робити в таких випадках?Фото без опису

Якщо ви виявили світлини, які підліток ще не встиг викласти в мережу Інтернет, то необхідно попросити його видалити ці фото на своєму пристрої та на всіх інших, де вони можуть бути розміщені. Поясніть дитині, що виготовлення та розповсюдження таких матеріалів — протизаконно й передбачає кримінальну відповідальність.

Якщо фото вже опинилися в Інтернеті, то без крайньої необхідності не переглядайте їх та не показуйте іншим, адже це завдасть дитині додаткову травму. Необхідно негайно зробити принтскрін (копію/фото) Інтернет-сторінок, де розміщені ці фото. У подальшому такі фіксовані зображення будуть доказом для поліції, якщо випадок секстингу не вдасться владнати в інший спосіб. Потім необхідно звернутися до служби підтримки соціальних мереж/сайту з проханням видалити ці матеріали із зазначенням того, що на них зображена оголена неповнолітня особа. Зазвичай служба підтримки швидко допомагає в таких ситуаціях.

Одночасно необхідно з’ясувати, що спонукало дитину зроби-ти й викласти ці фото, а також хто та з яких причин їх розповсюджує. Якщо ви розумієте, що в ситуації задіяна доросла людина, що дитина зазнала примусу (або зображення передає статевий акт/сцену насильства), то необхідно негайно звернутися в поліцію (або одразу в кіберполіцію вашого міста, району чи області), передати їм принтскрін/фото сторінок, де розташовані ці матеріали. Бажано не робити копію на своїх пристроях, бо під час слідства вони можуть бути конфісковані як докази.

Якщо в ситуації задіяні лише підлітки, то необхідно провести з ними бесіду, пояснивши можливі наслідки та протизаконність їхнього вчинку, попросити видалити ці матеріали з усіх Інтернет-ресурсів та носіїв, на яких вони розміщені.

Якщо ви розумієте, що вам важко владнати цю ситуацію, то необхідно звернутися до ювенальної поліції, кіберполіції та служби у справах дитини. За психологічною підтримкою ви можете звернутися на гарячу дитячу лінію 116 111.

Важливо уважно стежте за емоційним станом дитини, оскільки існує ризик скоєння суїциду. Для виявлення таких випадків ви маєте звертати увагу на зміни в поведінці дитини: вона стала знервованою, напруженою, замкненою, втратила інтерес до навчання, перестала спілкуватися з однокласниками та ін. Дитина сама може вам розповісти про таку ситуацію, якщо у вас налагоджені довірливі стосунки. Необхідно її підтримати та заспокоїти, подякувати за довіру (адже це було дуже важко — розповісти вам про цю проблему) та діяти за алгоритмами, описаними щодо секстингу.Фото без опису

Як забезпечити безпеку дітей в мережі Інтернет?

Пропонуємо декілька рекомендацій, які слід взяти до уваги:

  • розміщуйте комп’ютери з Internet-з’єднанням поза межами кімнати Вашої дитини;
  • поговоріть зі своїми дітьми про друзів, з яким вони спілкуються в он-лайні, довідайтесь як вони проводять дозвілля і чим захоплюються;
  • цікавтесь які веб сайти вони відвідують та з ким розмовляють;
  • вивчіть програми, які фільтрують отримання інформації з мережі Інтернет, наприклад, Батьківський контроль в Windows*;
  • наполягайте на тому, щоб Ваші діти ніколи не погоджувалися зустрічатися зі своїм он-лайновим другом без Вашого відома;
  • навчіть своїх дітей ніколи не надавати особисту інформацію про себе та свою родину електронною поштою та в різних реєстраційних формах, які пропонуються власниками сайтів;
  • контролюйте інформацію, яку завантажує дитина (фільми, музику, ігри, тощо);
  • цікавтесь чи не відвідують діти сайти з агресивним змістом;
  • навчіть своїх дітей відповідальному та етичному поводженню в он-лайні. Вони не повинні використовувати Інтернет мережу для розповсюдження пліток, погроз іншим та хуліганських дій;
  • переконайтеся, що діти консультуються з Вами, щодо будь-яких фінансових операції, здійснюючи замовлення, купівлю або продаж через Інтернет мережу;
  • інформуйте дітей стосовно потенційного ризику під час їх участі у будь-яких іграх та розвагах;
  • розмовляйте як з рівним партнером, демонструючи свою турботу про суспільну мораль.

Використовуючи ці рекомендації, Ви маєте нагоду максимально захистити дитину від негативного впливу всесвітньої мережі Інтернет. Але пам’ятайте, Інтернет, це не тільки осередок розпусти та жорстокості, але й найбагатша в світі бібліотека знань, розваг, спілкування та інших корисних речей. Ви повинні навчити свою дитину правильно користуватися цим невичерпним джерелом інформації.

Та найголовніше, дитина повинна розуміти, що Ви не позбавляєте її вільного доступу до комп’ютера, а насамперед, оберігаєте. Дитина повинна Вам довіряти.

 

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь