Філософія безбар'єрності за ініціативи Олени Зеленської

Дата: 16.11.2021 10:17
Кількість переглядів: 903

Фото без описуФото без опису

Безбар’єрність – це не тільки доступ до фізичних об'єктів. це значно ширше поняття, яке включає в себе не лише різні сфери діяльності, але і категорії мислення та взаємодії з іншими людьми, як рівними.

«В Україні змінюються підходи до інтеграції людей з маломобільних груп та створюються все більше можливостей для їх самореалізації.

Важливу роль у просуванні безбар’єрності відіграє мова. Слова, які ми вживаємо в комунікації про інклюзію багато говорять про наше суспільство, інститути, культуру, толерантність», – зазначив прем`єр-міністр Денис Шмигаль.

«Я завжди підкреслюю, що безбар’єрність – це нова норма, рівніможливостідля всіх людей ідоступність. Один з важливих елементів безбар’єрності– безбар’єрна мова. Це мова, у якій немає слів чи фраз, що демонструють упереджене, стереотипне або дискримінаційне ставлення до певних людей чи груп. Людина – завжди у фокусі. Довідник стане посібником з коректного спілкування, де занотована етика спілкування», – наголосила Олена Зеленська.

Марина Лазебна, Міністерка соціальної політики, коментуючи важливість та корисність цього проекту, зазначила: “Працюючи все життя в соціальній сфері, я засвоїла одну річ: жодній людиніне потрібніжалість та подачки. Більше того, вони стають бар’єрами, якіми несвідомо будуємо, протиставляючи себе ілюдей, якічимось відрізняються від нас. А люди потребують іншого: поваги, прийняття ірівних можливостей. Саме цітри стовпи іє основною безбар’єрності. І тут неможливо переоцінити важливість слів, якіми використовуємо”.

«Довідник безбар’єрності» – проект з відкритим кодом, доступний для використання та цитування, який також можна доповнювати. Над ним працювали правозахисники, психологи, батьки, яківиховують дітей з інвалідністю, українськіта міжнародніексперти.

Вихід друкованої версії «Довідника безбар’єрності» з елементами шрифту Брайля запланований на березень 2022 року.

Посібник доступний за посиланням https://bf.in.ua.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь