Філософія безбар'єрності за ініціативи Олени Зеленської

Дата: 16.11.2021 10:17
Кількість переглядів: 885

Фото без описуФото без опису

Безбар’єрність – це не тільки доступ до фізичних об'єктів. це значно ширше поняття, яке включає в себе не лише різні сфери діяльності, але і категорії мислення та взаємодії з іншими людьми, як рівними.

«В Україні змінюються підходи до інтеграції людей з маломобільних груп та створюються все більше можливостей для їх самореалізації.

Важливу роль у просуванні безбар’єрності відіграє мова. Слова, які ми вживаємо в комунікації про інклюзію багато говорять про наше суспільство, інститути, культуру, толерантність», – зазначив прем`єр-міністр Денис Шмигаль.

«Я завжди підкреслюю, що безбар’єрність – це нова норма, рівніможливостідля всіх людей ідоступність. Один з важливих елементів безбар’єрності– безбар’єрна мова. Це мова, у якій немає слів чи фраз, що демонструють упереджене, стереотипне або дискримінаційне ставлення до певних людей чи груп. Людина – завжди у фокусі. Довідник стане посібником з коректного спілкування, де занотована етика спілкування», – наголосила Олена Зеленська.

Марина Лазебна, Міністерка соціальної політики, коментуючи важливість та корисність цього проекту, зазначила: “Працюючи все життя в соціальній сфері, я засвоїла одну річ: жодній людиніне потрібніжалість та подачки. Більше того, вони стають бар’єрами, якіми несвідомо будуємо, протиставляючи себе ілюдей, якічимось відрізняються від нас. А люди потребують іншого: поваги, прийняття ірівних можливостей. Саме цітри стовпи іє основною безбар’єрності. І тут неможливо переоцінити важливість слів, якіми використовуємо”.

«Довідник безбар’єрності» – проект з відкритим кодом, доступний для використання та цитування, який також можна доповнювати. Над ним працювали правозахисники, психологи, батьки, яківиховують дітей з інвалідністю, українськіта міжнародніексперти.

Вихід друкованої версії «Довідника безбар’єрності» з елементами шрифту Брайля запланований на березень 2022 року.

Посібник доступний за посиланням https://bf.in.ua.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь