Вигодянська громада

Одеська область, Одеський район

Визволення села Вигоди від нацистсько-фашистських загарбників

Дата: 09.04.2021 09:40
Кількість переглядів: 201

Нелегке наше сьогодення не може заступити радості приходу весни, а разом з нею і Визволення села Вигоди від нацистсько-фашистських загарбників. Цей день назавжди залишиться для нас затьмареним від гіркоти втрат і осяяний сонцем Перемоги. Його наближували, як могли, люди, котрим було дуже не легко в ті вогненні літа.

Щоб вшанувати цих великих людей та їх подвиги були проведені урочисті заходи – покладання квітів до Меморіалу Слави та могили полеглих воїнів-захисників, поминальна панахида – в яких взяли участь заступник голови Вигодянської сільської ради – Олексій Дерманчук, отець Вадим, коллективи Вигодянського ЗЗСО, дитячого садочка «Вишенька» та будинку культури

З самого початку героїчної оборони Одеси Вигода опинилась у центрі подій. 19 серпня частини Західного сектора оборони були виведені на рубежі Паліївка — Вигода — хутір Петрівський. Ворог намагався прорватись до залізничної станції Вигода, в бій кинув танки і авіацію. Бої уздовж залізниці тривали з неослабною силою, а захисники Одеси зазнавали значних втрат. 23 вересня командування доручило льотчику 69-го авіаполка Михайлу Шилову супроводжувати загін, що пішов на штурм ворожих сил. Виконуючи завдання, лейтенант поліг в бою і посмертно нагороджений зіркою Героя Радянського Союзу. В пам’ять про Михайла Шилова названа одна з центральних вулиць села Вигода, на території станції встановлено пам’ятник, його ім’я значиться на надгробній плиті братської могили.

Через три роки вигодянці та всі ті, хто приймав участь в визволені села, 9 квітня святкували свою маленьку перемогу. У запеклих боях 7-9 квітня капітан, командир 4-ої стрілецької роти, литовець Ромуальд Листовський. разом з бійцями раптово вибиває ворога зі станції й підрозділи 6-ої армії вермахту і 3-ої румунської армії відступають у напрямку Одеси.

В період Великої Вітчизняної війни 481 житель села зі зброєю в руках захищав Батьківщину на різних фронтах, 304 з них загинуло, 177 осіб нагороджені орденами і медалями СРСР. В боях за визволення села у 1944 році загинуло 64 радянських воїни. Вічна пам’ять та низький уклін тим, хто захищав нашу малу батьківщину і не може бути поряд з нами.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь