Деякі питання щодо газопостачання

Дата: 08.12.2021 09:31
Кількість переглядів: 466

Фото без опису

Деякі питання щодо газопостачання

Відповідно до положень Закону України «Про ринок природного газу», ринок природного газу функціонує на засадах вільної добросовісної конкуренції, крім діяльності суб’єктів природних монополій, та за принципами вільного вибору постачальника природного газу. Основними суб’єктами ринку природного газу є:

оператор газорозподільної системи – суб’єкт господарювання, який на підставі ліценції здійснює діяльність із розподілу природного газу газорозподільною системою на користь третіх осіб (замовників), в одеській області це АТ «Одесагаз». Відповідно до постанови регулятора від 16.12.2021 року для АТ «Одесагаз», з початком 2021 року встановлений тариф у розмірі 1,008 грн. за 1 м3 на місяць (з ПДВ).

постачальник природного газу - суб’єкт господарювання, який на підставі ліценції здійснює діяльність із постачання природного газу. В Одеській області свої послуги пропонують близько 20 компаній, в той же час споживач може вибрати будь-яку компанію, що має відповідну ліцензію. Найбільшим постачальником за кількістю клієнтів в Одеському районі (близько 80%) є ТОВ «Одесагаз-постачання».

Постачання природного газу здійснюється відповідно до Типового договору постачання природного газу побутовим споживачам, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 30.09.2015 №2500 (зі змінами та доповненнями, далі - Договорів).

Постачання природного газу споживачам можливе лише за наявності договору постачання, укладеного з будь-яким постачальником природного газу., що здійснює діяльність на підставі відповідної ліцензії, та договору розподілу, укладеного з оператором газорозподільної системи відповідно до Типового договору розподілу природного газу, затвердженого постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі - НКРЕКП) від 30.09.2015 №2498.

Таким чином, за відсутності у споживача діючого постачальника (тобто в ситуації, коли споживач не включений до Реєстру споживачів будь-якого постачальника) у відповідному розрахунковому періоді та/або укладеного договору розподілу природного газу з Оператором ГРМ, такий об’єкт споживача підлягає відключенню від системи газопостачання.

В той же час з 1 жовтня 2021 року ТОВ «ГАЗ ТЕХНОЛОДЖІ», яке забезпечувало газопостачанням 82 824 побутових споживачів Одеського району, через невиконання вимог Кодексу газотранспортної системи припинила постачати газ населенню. Відповідно до правил природного газу цих клієнтів тимчасове обслуговуватиме постачальник «останньої надії» (ПОН) – Газопостачальна компанія «Нафтогаз України». Надалі для безперебійного газопостачання споживачі мають обрати та підключитися до постійного ринкового постачальника. ПОН – це тимчасове рішення для уникнення перебоїв з газопостачанням, яке за результатами урядового конкурсу забезпечує ГК «Нафтогаз України». Клієнти, яких обслуговує постачальник «останньої надії», не стають автоматично комерційними клієнтами ГК «Нафтогаз України». У порівнянні з підключенням споживачів до ГК «Нафтогаз України» на комерційних умовах, ціна для клієнтів ПОН є вищою (після 30.11.2021 відповідно до постанови КМУ від 25.10.2021 №1102).

Також 30 вересня під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад під головуванням президента Володимира Зеленського, було підписано Меморандум про не підвищення тарифів на опалення та на газ для населення та бюджетних установ. Відповідно до постанови та меморандуму побутові споживачі, що залишилися без постачальниками газу та перейшли до постачальника «останньої надії», у жовтні-листопаді сплачуватимуть за блакитне паливо по 7,96 грн за кубометр.

В той же час відповідно до ст. 15 Закону постачальник «останньої надії» постачає природний газ споживачу протягом строку, який не може перевищувати 60 діб та триває до кінця календарного місяця, що настає за місяцем початку фактичного постачання природного газу споживачу постачальником «останньої надії». Під’єднання здійснюється виключно за заявою споживача.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь