Вигодянська громада

Одеська область, Одеський район

Постанова Кабінету Міністрів України «Деякі питання щодо небезпечних порід собак» від 10 листопада 2021 р. № 1164

Дата: 03.12.2021 11:41
Кількість переглядів: 338

Собака – друг людини, проте не кожна порода піддається дресируванню, в результаті частішають випадки нападу на людей і травми. Закон України «Про захист тварин від жорстокого поводження», а також муніципальні правила строго нормують не тільки вигул, але і утримування таких домашніх вихованців. Крім того, органи місцевого самоврядування можуть вводити додаткові обмеження на регіональному рівні.

16 листопада 2021 року набрала чинності Постанова Кабінету Міністрів України «Деякі питання щодо небезпечних порід собак» від 10 листопада 2021 р. № 1164, якою було затверджено перелік небезпечних порід собак. А також, згідно з ухваленими змінами, власники порід собак, визнаних урядом «небезпечними», зобов'язані укласти договір обов'язкового страхування або відповідальності за шкоду, яка може бути заподіяна третім особам. У разі відсутності договору страхування реєстрація, перереєстрація собак не проводиться. Договір страхування може бути укладений на термін від одного до трьох років.

Об'єктом обов'язкового страхування є майнові інтереси, що не суперечать законодавству України, пов'язані з відшкодуванням страхувальником шкоди, заподіяної життю, здоров'ю та/або майну третіх осіб внаслідок агресивної та/або непередбачуваної дії собаки.

Відшкодуванню підлягає пряма шкода, заподіяна третій особі внаслідок агресивної та/або непередбачуваної дії собаки, якщо має місце причинний зв'язок між цією дією собаки і заподіяною нею шкодою.

Небезпечні породи собак – це породи, які мають підвищену агресивність від народження, можуть бути для суспільства особливо небезпечними і практично не піддаються дресируванню.

До переліку зокрема увійшли такі породи, як вівчарка, сенбернар, фокстерьер, доберман, ротвейлер, лайка, далматин, айну (собака айнський, хоккайдо), акбаш, акіта-іну, боксер німецький, бріард, бульдог алапахський, бульдог американський, бульдог мальорський (ка-де-бо, перо де пресо мальоркін), бульмастиф, бультер'єр, вельштер'єр. Усього список налічує понад 50 порід собак.

Окрім того, у постанові йдеться, що пропозиції документу погоджені з Всеукраїнською спілкою громадських організацій «Асоціація зоозахисних організацій України».

Закон зобов’язує власників собак «небезпечних» порід строго дотримуватися таких правил:

? поставити чотириногого друга на облік і пройти електронну реєстрацію в спеціальному «Центрі ідентифікації тварин».

? оформити страховку, подібно до «автоцивілки», в разі нанесення шкоди третім особам.

? пройти спеціальний тест під назвою «Собака-компаньйон» – він підкаже рівень пристосованості вихованця до міського життя.

? пройти процедуру чіпування, яка передбачає введення під шкіру тварини чіпа з певним номером.

? дотримуватися санітарно-гігієнічних норм.

? не вигулювати собаку в стані наркотичного або алкогольного сп’яніння.

Діючи згідно чинного законодавства у сфері охорони тваринного та рослинного світу, представниками місцевого самоврядування було розроблено проекти Програми поводження з тваринами та регулювання чисельності безпритульних тварин, які розглядатимуться на черговій сесії Вигодянської сільскої ради. Метою та завданнями даного заходу є сприяння забезпеченню безпеки та комфорту мешканців і гостей громади шляхом регулювання чисельності та зменшення до мінімально можливої чисельності безпритульних тварин на території Вигодянської гуманними методами відповідно до умов чинного законодавства та, як наслідок, покращання санітарно-екологічної та епізоотичної ситуації, формування умов для повноцінного та комфортного співіснування людей і тварин.

Із законадавчими актами Ви можете ознайомитися за посиланням:

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3447-15#Text – ЗУ «Про захист тварин від жорстокого поводження»

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1684-20#n82 – ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації положень деяких міжнародних угод та директив Європейського Союзу у сфері охорони тваринного та рослинного світу»

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1164-2021-%D0%BF#Text – Постанова КМУ від 10 листопада 2021 року №1164 «Деякі питання щодо небезпечних порід собак»

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/944-2002-%D0%BF#Text – Постанова КМУ від 9 липня 2002 року №944 «Про затвердження Порядку і правил проведення обов'язкового страхування відповідальності власників собак за шкоду, яка може бути заподіяна третім особам»

Закликаємо населення Вигодянської громади відповідально поставитися до даного питання і неухильно дотримуватися вимог Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження», а також деяких інших законів, спрямованих на захист тварин.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь