Вигодянська громада

Одеська область, Одеський район

Стратегічний план розвитку: Вигодянська громада

Дата: 26.01.2022 08:53
Кількість переглядів: 427

Фото без опису

В Україні продовжує реалізовуватись реформа місцевого самоврядування та децентралізації, що включає в себе отримання новоутвореними громадами більших повноважень та ресурсів. Важливою складовою та запорукою реалізації цієї реформи є формування спроможних громад. Для досягнення цієї мети широко почали застосовувати стратегічне планування розвитку на місцевому рівні.

Стратегічне планування розвитку територіальної громади – це робота групи, складеної з представників основних верств ТГ, над визначенням:

- майбутнього образу (бачення) громади, яким його хоче бачити сама територіальна громада;

- головних (стратегічних) цілей, досягнення яких забезпечить набуття громадою визначеного образу;

- планів дій, тобто логічних послідовних заходів, спрямованих на досягнення цих цілей з використанням спеціальних процедур.

Стратегія планування призначена для розвязання лише корінних проблем – це робота над тим, що найбільш «не так» у громаді.

Влада на місцевому рівні на сьогодні стикається зі складними та загрозливими проблемами, які тісно повязані між собою. Це в свою чергу, посилює необхідність застосування інтегрованого стратегічного підходу до місцевого розвитку, головним завданням якого є забезпечення сталого розвитку територій.

Після свого створення більшість громад приділяють значну увагу розвитку інфраструктури населених пунктів. Це і ремонт доріг, садочків, шкіл, медичних закладів, для будівництва нових обєктів. Але цього не достатньо для стимулювання спроможності ОТГ. Потрібно не лише користуватися коштами, а й збільшувати надходження, розвивати економічний потенціал громади. Саме тому ТГ спільно з фахівцями розробляють Стратегії розвитку громад, що є невід’ємною частиною стратегічного планування. Це є один з головних документів для розвитку громади,  для залучення інвесторів або грошових коштів даний  документ дає перевагу та формує позитивне враження донорів чи інвесторів, доводить серйозність намірів.

Стратегія – це довготривалий план на 5–10 років, як має розвиватися громада у всіх сферах своєї діяльності. І цей план не залежить від того, хто керівник, яка політична влада в державі і як змінилися депутати. Завдяки виконанню цього стратегічного плану громада постійно рухається в напрямі свого розвитку. Стратегія дає змогу координувати дії, обирати напрями роботи, проводити моніторинг діяльності.

Рішенням сесії № 604-VІІІ 08.10.2021 року затверджено початок розробки  Стратегії розвитку нашої громади на період до 2027 року. Після проведення  необхідних процедур визначено переможця, який  розроблятиме даний документ - це Агенція Регіонального Розвитку в Одеської області. Розпорядженням  сільського голови затверджено склад робочої групи та план-графік розробки Стратегії.

При розробці стратегії Вигодянської сільської ради застосовуватиметься метод партнерства.  Метод партнерства спирається на широке залучення громадськості до процессу розробки стратегії на всіх етапах роботи над документом. При цьому до робочої групи, включаються представники з різних сфер ОТГ: виробництво, бізнес, освіта, медицина, культура, комунальна сфера, органи влади, громадські організації, та інше. Всі засідання проводяться відкрито, здійснюється широке інформування жителів громади про всі етапи розробки. Робоча группа повністю готує документ з консультаційною підтримкою з боку експертів, а потім стратегія виноситься на громадське обговорення.

Виконання Стратегії – спільна справа голови громади, депутатів сільської ради, виконавчого комітету, керівників і фахівців комунальних установ, закладів і підприємств, які є відповідальними за ті чи інші завдання. Більше того: до виконання Стратегії та сприяння розвитку громади можуть і мають долучатися не байдужі, відповідальні мешканці. Наприклад, через створення вуличних  комітетів і контроль за благоустроєм, участь у  Молодіжній  раді, подання  проектів на громадський бюджет тощо.

Головне варто памятати, що Стратегія розвитку громади спрямовується на вирішення виключно тих, завдань, які підтримується всією ТГ.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь