Вигодянська громада

Одеська область, Одеський район

Про стан виконання Стратегії подолання бідності

Дата: 28.01.2022 08:39
Кількість переглядів: 431

Фото без опису

Про стан виконання Стратегії подолання бідності

07 квітня 2021 року у Комітеті з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Верховної Ради України проведено слухання на тему: «Про стан виконання Стратегії подолання бідності». Учасники слухань зазначили, що потрібно активізувати роботу щодо вибору моделей подолання бідності та спільно з усіма зацікавленими сторонами напрацьовувати необхідні законодавчі ініціативи. Головними чинниками подолання бідності визначені детінізація зайнятості, сприяння переходу від неформальної економіки до формальної та скорочення масштабів незадекларованої праці.

Стратегія подолання бідності включає декілька важливих напрямів. Перший – розширення доступу населення до продуктивної зайнятості та зростання доходів. Другий – доступ населення до соціальних послуг і інфраструктури. Третій – мінімізація бідності соціально вразливих верств населення. До них належать діти, підлітки, особи старші 75-ти років, пенсіонери, які не працюють.

«Сьогодні, формуючи політику подолання бідності, Уряд не обмежується розв’язанням проблем, які накопичувались впродовж багатьох років. Це не війна з минулим, а стратегія розбудови майбутнього. Ми будуємо візію розвитку країни, в центрі якої – добробут людини. Для цього Мінсоцполітики разом з іншими центральними органами виконавчої влади та науковцями розробили проект Стратегії людського розвитку, який вже перебуває на розгляді Уряду. Вона забезпечує системний підхід до розбудови сприятливого середовища для людського розвитку та реалізації потенціалу кожного, конкретні дії, які забезпечать гідний рівень життя, ефективну, адресну та стимулюючу до виходу з бідності соціальну допомогу, доступ до якісних соціальних послуг». Марина Лазебна, Міністр соціальної політики

Указом Президента України від 2 червня 2021 року №225/2021 Стратегію людського розвитку, яка є комплексним документом, розробленим за участі центральних органів виконавчої влади, наукових установ, соціальних партнерів та громадськості.

Кабінет Міністрів затвердив порядок виплати пенсій особам з числа внутрішньо переміщених осіб, невиплачених за минулий період, а Міністерством освіти і науки опрацьовано питання щодо можливостей запровадження системи моніторингу працевлаштування випускників закладів вищої освіти.

Міністерством соціальної політики розроблено проект Закону про внесення змін до Закону України «Про державну допомогу сім'ям з дітьми» щодо збільшення розміру допомоги при народженні дитини за реєстр. №5585.

- проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оплати праці за реєстр. №5857;

- проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо реформування служби зайнятості, соціального страхування на випадок безробіття, сприяння продуктивній зайнятості населення, у тому числі молоді, та впровадження нових активних програм на ринку праці за реєстр. №6067.

Законодавчі зміни відповідно до положень Закону України №646-ІХ направлені на підвищення розміру державної допомоги для дітей, які перебувають під опікою чи піклуванням, в тому числі для дітей з інвалідністю, уніфікацію принципів надання державної допомоги на дітей одиноким матерям та державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям, зниження залежності одержувачів допомоги від соціальних виплат; запровадження державної соціальної допомоги на догляд одиноким 80-річним пенсіонерам, надання одноразової безвідсоткової поворотної допомоги на здобуття економічної самостійності малозабезпеченої сім’ї за рахунок коштів державного бюджету.

Зокрема, за словами заступника Міністра соціальної політики Віталія Музиченка, з 1 січня 2022 року непрацюючій працездатній особі з числа членів малозабезпеченої сім’ї, яка виявила бажання провадити підприємницьку діяльність, надаватиметься одноразова безвідсоткова поворотна допомога. Така фінансова допомога надаватиметься для закупівлі обладнання та матеріалів для організації власного бізнесу.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь