Вигодянська громада

Одеська область, Одеський район

Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо реорганізації (пониження ступеню) закладів освіти Вигодянської сільської ради

Дата: 12.09.2022 11:16
Кількість переглядів: 325

 

Фото без опису

 

1. Найменування організатора громадського обговорення –  Вигодянська сільська рада.

2. Мета: врахування думки жителів Вигодянської сільської ради щодо реорганізації (пониження ступеню) закладів освіти, а саме:

  • ліцею з початковою освітою с. Березань Вигодянської сільської ради  у гімназію з початковою освітою с. Березань Вигодянської сільської ради;
  • ліцею з початковою освітою с. Кам’янка Вигодянської сільської ради  у гімназію з початковою освітою с. Кам’янка Вигодянської сільської ради;
  • ліцею з початковою освітою с. Петрове Вигодянської сільської ради  у гімназію з початковою освітою с. Петрове Вигодянської сільської ради;

   Відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» (ст. 26) реорганізація або ліквідація навчальних закладів комунальної форми власності здійснюється за рішенням місцевої ради. Реорганізація і ліквідація закладів загальної середньої освіти у сільській місцевості допускаються лише після громадського обговорення проєкту відповідного рішення засновника (стаття 32 Закону України «Про повну загальну середню освіту»).

     На даний час у громаді функціонує 7  закладів загальної середньої освіти, в яких здобувають освіту 1546 учнів.  Прогнозована перспективна кількість учнівського контингенту в закладах на найближчий період залишається негативною в окремих населених пунктах громади.

    Значною проблемою є постійне зменшення кількості учнів 10-11 класів. Відтак, з року у рік зростає середня вартість утримання одного учня. Такі  затрати не забезпечують якість освіти, а спрямовуються на утримання приміщення, оплату праці та комунальних платежів.

    Окрім того, у школах з малою наповнюваністю 10-11 класів  відсутня повноцінна позакласна, спортивно-масова, виховна робота, що не сприяє соціалізації учнівської молоді.

    Вищенаведені дані характеризують динаміку змін у мережі сільських шкіл як тривожну і таку, що все більше втрачає здатність забезпечувати високу якість загальної середньої освіти на селі.

Типовими стали такі проблеми сільської школи, як застаріла матеріально-технічна база, відсутність основного навчального обладнання, недостатнє навчально-методичне забезпечення. Усе більшого  поширення набуває проблема інклюзивного навчання. З року в рік кількість дітей на цій формі навчання збільшується. Перш за все у закладах освіти необхідно створити освітнє середовище, яке б відповідало потребам і можливостям кожної дитини, незалежно від особливостей її психофізичного розвитку.

    Важливу роль у поліпшенні якості освіти відіграє забезпечення оптимальних умов для навчання кожної дитини, до яких у нашій громаді належить, насамперед, організація підвозу. Важливим інноваційним кроком у сфері освіти є профільне навчання у старшій школі. У цих школах відсутні  класи з поглибленим вивченням окремих предметів. В умовах невеликих закладів надзвичайно складно забезпечити якісне профільне навчання.

Метою плану модернізації   мережі закладів загальної середньої освіти Вигодянської сільської ради  на 2022-2023 роки є цілеспрямований перехід освітньої системи до Нової української школи, що дасть можливість забезпечити нову якість освіти, доступність освітніх послуг, підвищення ефективності використання освітніх ресурсів. Наступним етапом в реалізації НУШ стане 2022-23 н.р. адже 5 клас почне працювати за новим державним стандартом і програмами.

Шляхи модернізації та оптимізації мережі закладів освіти:

  • реорганізація деяких навчальних закладів (пониження ступеня);
  • створення навчальних закладів нового типу;

Очікувані результати реалізації Плану:

  • підвищення якості та доступності освіти;
  • забезпечення здобуття якісної освіти з урахуванням здібностей, інтересів, нахилів та індивідуальних особливостей дітей, їх подальших професійних прагнень;
  • подальший розвиток державно-громадського управління освітою, залучення громадськості, активних суб’єктів господарювання до вирішення проблем навчальних закладів;
  • використання різних джерел фінансування навчальних закладів та зміцнення їх навчально-матеріальної бази.

    Розробляючи план модернізації та оптимізації шкільної мережі, ми виходили з розрахунків, які чітко демонструють, що 10-11 класи в школах, що функціонують в обмеженому соціально-культурному середовищі, де низька народжуваність, наявні проблеми з  інфраструктурою, соціально-культурною та виробничими сферами села, не мають значної перспективи розвитку.

3. До участі в обговоренні запрошуються всі  мешканці Вигодянської сільської ради, депутати Вигодянської сільської ради, тощо.

4.  Формат проведення громадського обговорення:

У зв’язку з продовженням карантину, з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19 та забороною масових зібрань та Указу Президента України від 24.02.2022 р. № 2102-IX «Про внесення воєнного стану в Україні», пропозиції та зауваження приймаються у письмовій формі із зазначенням особи та контактної інформації заявника за адресою: 67622, Одеська область, Одеський район, село Березань, вул..Покровська 1 (управління освіти, культури  молоді та спорту Вигодянської сільської ради), електронна адреса: yokms.vugoda.2021@gmail.com.

 Також із дотриманням усіх заходів безпеки публічне громадське обговорення передбачатиме проведення на базі ЗЗСО:

• конференцій, форумів, громадських слухань, засідань за круглим столом, зборів, зустрічей з громадськістю за окремим планом, поданим керівниками закладів.

5. Місцезнаходження та адреса електронної пошти, номер телефону організатора громадського обговорення, за якими можна отримати консультації з питання, що винесено на громадське обговорення:

Адреса: 67622, Одеська область, Одеський район, село Березань, вул..Покровського 1 (управління освіти, культури  молоді та спорту Вигодянської сільської ради), електронна адреса: yokms.vugoda.2021@gmail.com.

6. Прізвище та ім’я особи, визначеної відповідальною за громадське обговорення – Грабовська Валентина Валентинівна – начальник  управління освіти, культури, молоді та спорту Вигодянської сільської  ради, телефон: (073) 0662407

7. Строк і спосіб оприлюднення результатів обговорення:

Звіт за результатами обговорення буде оприлюднений на офіційному веб-сайті Вигодянської сільської  ради у строки, передбачені чинним законодавством.

 

 

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь