Вигодянська громада

Одеська область, Одеський район

Торгівля людьми вважається сучасною формою рабства і розглядається на міжнародному рівні як злочин, що карається законом.

Дата: 27.10.2022 13:33
Кількість переглядів: 107

Фото без опису

Торгівля людьми вважається сучасною формою рабства і розглядається на міжнародному рівні як злочин, що карається законом.

Світова спільнота намагається боротися з цим явищем, але, не зважаючи на увагу міжнародних організацій до зазначеної проблеми, торгівля людьми останніми роками набула надзвичайного поширення.

Декілька порад як захистити себе від трудової експлуатації за кордоном:

1. Перевіряйте посередника.

Майже завжди є посередник, який допомагатиме вам оформлювати документи, але і цього посередника потрібно перевірити. На явність у нього ліцензії. Ліцензію можна знайти на сайті Міністерства соціальної політики і звірити інформацію, яку надає сам посередник, з тією, що вказана в ліцензії.

2. Контактуйте з роботодавцем.

Ми радимо зв'язуватися з самим роботодавцем і уточнити, чи чекають вони на громадянина України, який має приїхати на таку-то вакансію.

3. Працевлаштуйтесь офіційно.

Звичайно, ми говоримо про офіційне працевлаштування. Це має бути саме робоча віза. Це має бути підписаний, зрозумілий контракт, перекладений вашою мовою. Не має бути жодних розмитих формулювань по типу "та інші види послуг", "на вимогу роботодавця", "інші послуги". Це має бути абсолютно чітке формулювання, зі зрозумілою заробітною платою, зрозумілими обов'язками як працівника, так і роботодавця.

4. Станьте на консульський облік.

Коли людина виїжджає на тривалий термін часу, більше трьох місяців, вона має стати на консульський облік у тій країні, куди вона приїхала. Вона має прийти до Консульства України, сказати: "Я тут буду працювати більше 3 місяців, слідкуйте за мною".

5. Зробіть копії усіх документів.

Мають бути копії всіх документів: копія паспорта, копія контракту, квитків. Копії робимо в 2-х примірниках: одну для вас, іншу для рідних і близьких.

6. Тримайте контакт з близькими.

Постійно тримаємо зв'язок зі своїми друзями, рідними, близькими. Навіть призначаємо час, що це має бути о такій-то годині кожного тижня.

7. Придумайте кодову фразу.

Використовуйте кодову фразу. Це має бути щось, що не вибивається з контексту. Зазвичай роботадавці-трафікери, нечесні люди, дають можливість зробити останній дзвінок, сказати "зі мною усе добре, не хвилюйтеся, роумінг, виходитиму на зв'язок по можливості".

8. Ознайомтеся зі своїми правами.

Обов'язково потрібно вивчати, хоча б трішки, законодавство тієї країни, куди ви їдете. Можна зайти на сайт Міністерства закордонних справ і ознайомитися з тими законами, яким ви маєте слідувати, і з тим, які права у вас будуть на території тієї країни, куди ви їдете працювати чи навчатися.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь