Вигодянська громада

Одеська область, Одеський район

Захист від підробки документів та економія часу: відтепер у Дії можна перевірити нотаріальні документи з QR-кодом

Дата: 04.11.2022 10:15
Кількість переглядів: 106

Захист від підробки документів та економія часу: відтепер у Дії можна перевірити нотаріальні документи з QR-кодом

Працюємо над впровадженням електронного нотаріату в Україні — Нота — разом з Міністерством юстиції та Нотаріальною палатою України. Перший етап проєкту — нотаріальні документи з QR-кодом. Для їх перевірки можна використати QR-сканер у застосунку Дія. 

QR-код не лише пришвидшує процес перевірки нотаріального документа, а й надає надійний захист від підробок. Адже електронні копії документів зберігаються в системі е-нотаріату. 

З QR-кодом можна завантажити електронну копію документа у кілька кліків для перевірки і подальшого зберігання. При цьому не потрібно робити сканкопії чи фотографувати. 

Як перевірити документ з QR-кодом через Дію? 

  • Довірена особа приходить із паперовою нотаріально посвідченою довіреністю з QR-кодом в установу. Наприклад, в банк, щоб відкрити вам рахунок.
  • Працівник банку зчитує QR-код сканером у Дії. 
  • У працівника автоматично на екрані відкриється запит на отримання електронної копії такого документа. Йому потрібно лише натиснути кнопку Надіслати. 
  • Запит отримують одночасно і ви, і ваша довірена особа. Хтось із вас має підтвердити його в Дії.
  • Після цього працівник банку отримує сповіщення про підтвердження запиту. Завантажує електронну копію документа, перевіряє її та може відкрити вам  рахунок.

Наразі з QR-кодом нотаріуси можуть формувати документи: довіреність, договір оренди транспортних засобів та заяву, на якій засвідчується справжність підпису. QR-код можна наносити на нотаріальні документи як на білому папері, так і на спеціальному бланку.

Раніше нотаріальні документи формувались лише на спеціальних бланках. Але з початку повномасштабного вторгнення виникли труднощі з їх виробництвом та логістикою. Тож нотаріусам дозволили формувати низку документів як на спеціальних бланках, так і на звичайному білому папері А4. 

Водночас для перевірки довіреності на білому папері необхідно звертатись до нотаріуса, який її видав. І чекати до двох робочих днів підтвердження чи спростування того, що він дійсно посвідчив цю довіреність. З використанням сканера застосунку Дія можна буде перевірити текст документа в декілька кліків і зекономити час. 

QR-код — це додатковий та надійний елемент захисту. Формування документа з QR-кодом відбувається виключно за допомогою Єдиної державної системи е-нотаріату нотаріусами, що здійснюють нотаріальну діяльність. Наразі це можуть робити лише нотаріуси міста Києва. Згодом доступ до системи е-нотаріату отримають нотаріуси з усієї України.

Проєкт реалізовано Міністерством цифрової трансформації України спільно з Міністерством юстиції України за участю Нотаріальної палати України.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь