Вигодянська громада

Одеська область, Одеський район

Безоплатне придбання ліків за рецептами лікарів для осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи

Дата: 21.12.2022 11:20
Кількість переглядів: 260

Безоплатне придбання ліків за рецептами лікарів для осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи

Відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (далі – Закон України) постраждалим особам надаються гарантовані державою компенсації та пільги, зокрема, безоплатне придбання ліків за рецептами лікарів.

Порядок надання пільги (безоплатне придбання лікарських засобів) визначений постановою Кабінету Міністрів України від 17.08.98 № 1303 «Про впорядкування безоплатного та пільгового відпуску лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування окремих груп населення та за певними категоріями захворювань» (далі – Постанова).

Постанова передбачає наступне:

рецепти виписуються лікарями лікувально-профілактичних закладів у разі амбулаторного лікування осіб за місцем проживання;

відпуск лікарських засобів безоплатно провадиться аптеками згідно рецептів лікарів;

безоплатно і на пільгових умовах відпускаються лікарські засоби, які зареєстровані в Україні в установленому порядку та включені до галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я, крім лікарських засобів, що включені до переліку міжнародних непатентованих назв лікарських засобів.

Право на безоплатне забезпечення лікарськими засобами мають особи, віднесені до: категорії 1 та категорії 2.

Для громадян, віднесених до 3 категорії пільга надається за умови, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Для дружини (чоловіка) померлого громадянина, смерть якого пов'язана з Чорнобильською катастрофою вищезазначена пільга не передбачена чинним законодавством.

Для отримання безоплатних лікарських засобів громадяни, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи можуть звертатись з рецептом лікаря до аптек за місцем проживання з паспортом громадянина України (якщо паспорт у формі ID-карти, додається актуальний витяг з Реєстру територіальної громади) та з посвідченням особи, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи відповідної категорії, яке дає право на пільгу.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь