Вигодянська громада

Одеська область, Одеський район

12 січня в Україні відзначається День українського політв’язня

Дата: 12.01.2023 08:34
Кількість переглядів: 130

Фото без опису

Щороку в Украі‌ні 12 січня відзначається День украі‌нського політв’язня. Це день шани тих, для кого переконання і цінності стали дорожчими за фізичну свободу. Ми згадуємо українських політв'язнів, які не корилися радянській тоталітарній системі і зберігали вірність своїм принципам та ідеалам. За політичні переконання їх переслідували, саджали до тюрем і психіатричних лікарень. 

Традиція відзначення дня політв’язня запроваджена 1975 року з пропозиції В’ячеслава Чорновола, який закликав протистояти репресіям і жорстокості радянського режиму. Дату обрали невипадково. 12-14 січня 1972-го радянська влада провела найбільшу репресивну акцію проти українських дисидентів. Масові затримання та арешти були помстою за їх боротьбу за незалежність України та творчість, що доводила міфічність ідеології радянської людини.

Рівно 51 рік тому, у 1972 році в Україні відбулася друга за своїми масштабами, після 1965 року, зачистка патріотично налаштованих представників суспільства, відомих під назвою — «дисиденти». Сьогодні ці події називають «генеральним погромом» українського шістдесятництва. 

Представниками цього руху були відомі учасники національно-демократичного антитоталітарного опору: Іван Світличний, Євген Сверстюк, Василь Стус, В’ячеслав Чорновіл, Ірина та Ігор Калинці, Леонід Плющ, Микола Плахотнюк. Це є далеко не вичерпним переліком тих, хто зазнав переслідувань.

Під зачистку, здійснену Комітетом державної безпеки, потрапила ціла плеяда інакодумців, і не лише українських. Починаючи з 12 січня 1972 року, в Україні, зокрема і в столиці, прокотилася одночасна хвиля арештів та обшуків. Понад тисячу з них відбулися у Львові. Неблагонадійним інкримінували зраду Батьківщини, роботу на закордонну агентуру, шпигунство, антирадянську агітацію та пропаганду. Майже сотню найбільш яскравих та незламних українських діячів було ув’язнено, відправлено в заслання до Мордовії, Сибіру і Казахстану. Закрито в психлікарнях, позбавлено роботи чи звільнено з навчання. Репресії 1972 року поклали край руху «шістдесятництва». Український самвидав припинив діяльність, а боротьба проти тоталітаризму була зупинена.

Однак, історичні уроки були засвоєні. 12 січня було проголошено Днем українського політв’язня і сьогодні ця дата, як ніколи, є по-новому актуальною. Адже російський режим, який іменовано «найгіршим» продовжує незаконно утримувати і катувати у своїх тюрмах українських політичних в’язнів, повністю наслідуючи радянські методи боротьби з інакодумцями. 

Після тимчасової окупації Криму, розпочатої збройної агресії на сході України та повномаштабного вторгнення у 2022 році розгорнувся справжній терор проти українців і кримських татар. Режим володимира путіна безупинно працює на створення атмосфери страху, безсилля і безнадії, кидає за грати активістів, правозахисників, переслідує за релігійною та національною ознакою, вчиняє масово воєнні злочини, брутальні порушення прав і свобод, нехтує людською гідністю, втілює агресивну доктрину «русского мира», займається тотальною пропагандою, яка не має жодного зв’язку з правдою.

У День українського політв’язня хвилиною мовчання вшануймо пам'ять борців за свободу нашого народу, які зазнали переслідувань за свої переконання і які вже відійшли у вічність, та помолімося за здоров’я тих, кого зараз незаконно утримують у в’язницях. Хай кожен український політичний в’язень повернеться додому живим!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь