Вигодянська громада

Одеська область, Одеський район

ПРИБУДИНКОВА ТЕРИТОРІЯ. ЯК ПРАВИЛЬНО ВИЗНАЧИТИ ДЕ ЇЇ МЕЖА?

Дата: 04.03.2024 12:16
Кількість переглядів: 105

ПРИБУДИНКОВА ТЕРИТОРІЯ. ЯК ПРАВИЛЬНО ВИЗНАЧИТИ ДЕ ЇЇ МЕЖА?

Фото без опису

Прибудинкова територія – це територія навколо багатоквартирного будинку, визначена на підставі відповідної містобудівної та землевпорядної документації, у межах земельної ділянки, на якій розташовані багатоквартирний будинок і належні до нього будівлі та споруди, що необхідна для обслуговування багатоквартирного будинку та задоволення житлових, соціальних і побутових потреб власників (співвласників та наймачів (орендарів) квартир, а також нежитлових приміщень, розташованих у багатоквартирному будинку.

Згідно ст. 38 Земельного кодексу , до земель житлової та громадської забудови належать земельні ділянки в межах населених пунктів, які використовуються для розміщення житлової забудови, громадських будівель і споруд, інших об’єктів загального користування.

А за ст. 41 Земельного кодексу, громадянам України за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування можуть передаватися безоплатно у власність або надаватися в оренду земельні ділянки для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і гаражного будівництва в межах норм, визначених цим Кодексом.
До складу прибудинкової території багатоквартирного житлового будинку можуть входити (у разі наявності):

✅вимощення навколо житлового будинку; 
✅смуга озеленення вздовж стін житлового будинку, місцевий проїзд, тротуар та смуга вздовж фасаду без входів, яка забезпечує проїзд пожежних машин;
✅майданчики, які призначені для обслуговування мешканців тільки цього будинку, для відпочинку біля входів в житловий будинок, для ігор дітей дошкільного і молодшого шкільного віку, відпочинку населення, занять фізкультурою, а також території зелених насаджень, пішохідні доріжки, що сполучують вказані майданчики між собою;
✅майданчики для сміттєзбірників;
✅майданчики для господарських будівель та споруд; 
✅спеціально обладнані майданчики для паркування автомобілів, що належать мешканцям будинку;
✅в’їзди та виїзди підземних гаражів і автостоянок (у разі їх наявності).

Відповідно до пунктів 1,2,4 статті 42 та статті 83 Земельного кодексу земельні ділянки, на яких розташовані багатоквартирні жилі будинки, а також належні до них будівлі, споруди та прибудинкові території державної або комунальної власності, надаються в постійне користування підприємствам, установам і організаціям, які здійснюють управління цими будинками.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь