Вигодянська громада

Одеська область, Одеський район

Зізнавайтеся, а ви любите поговорити зі своїм домашнім улюбленцем? Може навіть мрієте, щоб почути відповідь?

Дата: 18.03.2024 10:57
Кількість переглядів: 8

Фото без опису

Зізнавайтеся, а ви любите поговорити зі своїм домашнім улюбленцем?🐶 Може навіть мрієте, щоб почути відповідь? 😬😅

У Шотландії мрії втілюють у життя. Щоправда, йдеться не про живого собаку, а робота-поводиря. Але поговорити з ним дійсно можна.

🦮 Диво під назвою RoboGuide має штучний інтелект і в майбутньому, не сумніваються його розробники з університету Глазго (Шотландія), зможе замінити домашнього собаку. Але наразі його місія набагато важливіша: чотирилапий робот допомагатиме людям із порушеннями зору орієнтуватися у громадських приміщеннях – лікарнях, торгових центрах тощо.

Випробували прототип в одному з найстаріших британських музеїв. Робот успішно провів волонтерів шістьма різними виставками та голосовими підказками допомагав орієнтуватися між експонатами. Завдяки штучному інтелекту собака-поводир не тільки розуміє запитання людей, а й може відповідати.

Одним із недоліків сучасних роботів науковці вважають обмеження у технології навігації. Наприклад, якщо використовується GPS – то на вулиці все буде окей, а от у приміщенні сигнал може втрачатися. Або якщо робот бачить світ завдяки камерам, то матиме обмежену лінію видимості – а це вже ризик наштовхнутися на перешкоди / кути.

🐕 Винахідники RoboGuide врахували ці моменти та інтегрували у прототип різні передові технології. На зовнішній стороні робот-поводир має серію складних датчиків для точної картографії та оцінювання простору навколо себе.

Штучний собака може не тільки визначити оптимальний шлях між точкою «А» та точкою «Б» і скерувати ним людину, а й у режимі реального часу слідкує – чи не з’явиться раптом хтось або щось на дорозі. І миттю попередить про небезпеку незрячу людину та скорегує маршрут.

Фото без опису

👁️‍🗨️ Вдосконалену версію чотирилапого роботизованого помічника науковці розраховують вивести на ринок упродовж кількох років. А до того часу мають намір розробити повну систему, яку можна буде адаптувати для використання з роботами будь-яких форм і розмірів – і допомогти 2,2 мільярдам людей у всьому світі, які живуть із порушеннями зору.

📸 Ryan Daws (https://twitter.com/gadget_ry)

📝 IoT Tech News

#bezbariernist #безбарєрність #barrierfree


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь